Hemåt imorgon!

Kan faktiskt skylla på att blogg.se har hatat mig de senaste dagarna och inte låtit mig publicera några inlägg över huvud taget.
Min vistelse här närmar sig nu sitt slut och det är dags för mig att börja dra mig hemåt. Väskan är faktiskt redan packad så nu väntar jag mest på att taxiföretaget som ska ta mig till joensuu ska ringa ngn gång så att jag vet att det är fixat.
Längtar nu hem till min lägenhet och till mina kära vänner som jag nu inte sett sen i början av juni skulle jag tro. Hoppas lägenheten är intakt och att blommorna är någorlunda levande.
Ska nu ut på lunch med Sarka och Annika för sista gången och köpa en avskedspresent till min värdinna.
Synes snart!
Kramar


Mannen

Drömde konstigt inatt igen. Jag var med en massa folk varav en var "mannen". "Mannen" är en av de ryska präster som var med på det ryska barnlägret i Munkviken för ett par år sedan. Han hade hur som helst väldigt många hyss för sig och fick bland annat en gång för sig att det var en bra idé att mitt i natten ta en joggingtur ut till e4an från Munkviken och sen tillbaka. En tur på lätt över milen. En annan natt tog han alla svenskarnas skor och radade upp dem i källartrappen.
I denna drömmen skulle jag och "mannen" tävla om vem som snabbast kunde ta en dusch. Vi skulle kliva ner i varsin fyrkantig duschlåda där klä av oss, duscha, klä på oss och sen kliva ur lådan igen. Jag förlorade tävlingen trots att alla sa att jag var snabbast. Jag vet inte vad som sinkade mig men det var mycket irriterande. Kan tilläggas att dessa lådor var så små att man för att rymmas var tvungen att sitta på huk.

Förhoppningsvis har jag inte börjat drömma sanndrömmar. Förhoppningsvis är det bara ett tecken på att jag får alldeles för lite sömn 

Otursdagen

Det mesta som kunde gå fel igår gjorde det också. När jag satte mig vid frukostbordet såg jag de erbarmeliga fläckarna framför ögonen och förstod att ett migränanfall var på gång. Så istället för att fara på lektionen gick jag och la mig igen. Vid tjugo i elva mådde jag bättre och for därför på lektionen vid elva. När lektionen var över glömde jag min jacka i klassrummet som var låst och alla lärarna var på lunch. Gick därför och åt lunch med Birthe och upptäckte att jag glömt börsen hemma. Väl hemma vid porten upptäckte jag att jag även glömt nyckeln hemma så det var tur att min värdinna var hemma. Är nu rätt inställd på att köpa migränmedicin när jag kommer hem igen. Man överlever ju men ack så skönt att slippa må halvtjyvens resten av dagen.
Idag tänkte jag ta hand om mig själv och gå och fixa naglarna. Skulle jag aldrig göra hemma men här kostar det typ 50 spänn så då känns det som något roligt. Kan dock inte komma ifrån att jag känner mig lite smått ytlig.

Trötthet

Nu är det sju studiedagar kvar här i Petro, så tiden har verkligen gått fort. Har bestämt mig att jag ska sätta in högsta växeln nu på plugget så jag kommer tillbaka som en helt ny människa!
Igår träffade jag Vika som precis hann träffa mig innan hon skulle iväg på en bussresa till Norge. Hon kommer tillbaka den 28 så då ska jag hinna med ett besök hemma hos henne vilket blir trevligt!
Bara att träffa en kompis sådär gav mig ny energi som jag väl behövde. Blir sjukt trött av att prata och skriva på ryska varje dag men det är så det är när man pluggar ett annat språk såhär intensivt har jag märkt!
Nu ska jag ta med mig Annika hem till min värdinna så att de får bekanta sig lite då det är Annika som ska flytta in efter mig!
Kram till er alla!

Pengar

Jag har nu börjat vänja mig vid prisläget har i Ryssland på så sätt att jag inte längre tänker logiskt. En krona är 3,7 rubel så man kan i princip nästan dela allt i 4 och få priset i kronor. Jag har nu börjat tycka att en lunch för mer än typ 80 rubel är fruktansvärt mycket och är det över hundra känns det inte så bra. En lunch för runt 50 rubel känns skapligt. Om jag köper te på ett kafe och det kostar typ 40 rubel känns det för dyrt. Innan jag åker härifrån måste jag ta mig samman och tänka efter så jag inte dumsnålt tänker att något är för dyrt för att köpas när det i Sverige kostar det dubbla.
Har iallafall bestämt mig att jag ska klippa mig innan jag åker härifrån eftersom jag med all säkerhet kommer undan med kanske tvåhundra kronor för en klippning!

En massa smasaker

Idag har jag sovit anda till elva och det var sa efterlangtat och sa skont! Min vardinna ar i datjan sa jag hade lagenheten for mig sjalv och fick laga frukost at mig sjalv! Resten av dagen gar at till att inte gora mycket alls. Typ ga runt pa stan sitta i solen nere vid strandpromenaden. Ibland ar livet verkligen underbart!
Det stora minuset ar att jag pa grund av drygt 4 koppar te om dagen har fatt lite teflackar pa tanderna. Sa om tva veckor kommer jag val att se ut som en jag vet inte vad i munnen. Forhoppningsvis ska jag val lyckas borsta bort dem eller sa far jag helt enkelt ett minne med mig for livet...
Har fatt lite hemlangtan nu nar jag hor att folk borjar atervanda till umea. Da vill jag ocksa! Men om ca tva veckor ar det min tur! 

Kortis

Vårt fina väder har försvunnit men jag hoppas att det snart ska komma tillbaka! Det har nu kommit en kanadensare och en finska också så när Masja har åkt så blir vi faktiskt jämnt antal vilket är bra.
Får skriva mer imorgon för nu är det lunchdags!

Snart halvtid

Vi har fatt sommarvader! Eller det ar sakert 15 grader och jag kan ga utan jacka sa det ar nastan som sommar. Pa lektionerna haller vi fortfarande pa med verbparen, nar man anvander det ena och nar man anvander det andra. Det borde vara sa enkelt men ar sa fruktansvart svart.
Nar den har veckan ar over sa har halva tiden gatt sa tiden gar verkligen fort. Pa mandag ska vi fa en ny student till gruppen sa det blir spannande men tyvarr sa aker Maria hem pa tisdagen sa vi blir udda antal hursomhelst.
До завтра ребята!

Regn pa Kizhi

IDag var jag och Sarka pa utflykt till Kizhi. Det ar ett utomhusmuseum med stora finagamla trahus som ligger pa en o ungefar en och en halv timmes batfard fran Petrozavodsk. Allt var valdigt vackert men tyvarr sa regnade det ordentligt och blaste till pa kopet. Nar hela rundvandringen var fardig var min jeans genomblota och delar av mina armar ocksa.
Batfarden hem tog dock mer an tva timmar sa bade jag och Sarka han torka.
Imorgon ska vi till Kivatj som ar ett stort vattenfall och jag hoppas det ar battre vader dar.
En av laxorna till pa mandag ar att skriva ner hur min idealman ska vara. Detta for att trana oss i att prata och for att vi lattare ska komma ihag ord. Kanns som att jag kommer att overdriva en massa eftersom det annars kommer bli ratt tunt. Eller sa kanske jag kommer komma till insikt och forsta allt.

Hogklackat

Storre delen av den kvinnliga befolkningen har i Petrozavodsk gar i hogklackat. Bortsett fran sma barn och tanter 60 och uppat. Ar inte ovanligt att se kvinnor i stilettklackar gaende pa gatan en vanlig tisdag. Jag forstar bara inte varfor alla gar i dessa skor! De har till och medlagt in heltackningsmatta pa golvet i korridorerna pa uni sa att det inte ska vasnas sa mycket in i klassrummen nar kvinnliga studenter gar forbi.
Anledningen maste val vara at de vill gora sig vackra och da tycker de sig behova stilettklackar. Kanske ar jag valdigt praktisk i mitt tankande men det kan ju omojligt vara skont eller bra att ga runt i dessa klackar! Jag ska smygta nagra foton pa dem sa ska ni fa se. Tills dess far ni noja er med en snodd bild.


Koreansk afton och ryskt nummer

Ikvall blir det koransk afton i en av horsalarna pa universitetet. Det ar en grupp koreanska studenter som laser ryska har som har ordnat nagot. Det ska bli spannande om inte annat.
Igar kopte jag ett ryskt simkort sa nu kan man bara ringa mig pa det numret. Man skulle kunna tanka sig att det inte skulle vara sa svart men ack sa fel man har da. Han behovde mitt pass, visaregistreringen och migrationskortet och sen satt han dar och skrev av och fragade och skrev och fragade. Det verkade mycket krangligt aven for honom. Att skriva polismyndigheten i vasterbottens lan for att inte tala om uttal av domkyrkofors (for transkribering) allt tog sin lilla tid.
 Nu ska jag hem och plugga lite innan det ar dags for den koreanska aftonen.
Paka!

Mer Ryssland

Idag ska jag inhandla ett ryskt sim-kort sa att jag kan ringa billigt medans jag ar har. Det ar tydligen inte sa dyrt sa det har jag nog rad med.
Vadret ar fortsatt halvdaligt och det vaxlar hela tiden mellan sol och regn sa det ar ett maste att ha sitt paraply med sig. Annars ar livet ungefar som vanligt forutom det faktum att man ater pa andra tider. Vi borjar lektionerna kl 9 pa morgonen sen har vi en halvtimmes rast mellan 1030 och 1100 och sen slutar vi vid 1300 ungefar. Sen ater man tydligen lunch kring 2-3 och middag vid 7-8. Resultatet ar att jag ar dohungrig nar vi slutat for dagen men mate da ata jattemycket om jag ska klara mig till middagen runt sju. Men som med allt antar jag att man lar sig.
Militarerna som festade natten lang i helgen var fallskarmshoppartruppen i ryska armen har jag luskat ut (dvs last pa wikipedia). Pratade med en av mina klasskompisar om dem och hon berattade da att nar hon var har forra aret sa trodde hon och hennes vanner att militarerna var bogar inom ngn militardivision. Detta eftersom de bara hade linnen, och ljusbla baskrar till det samt att de gick runt och sjong och kramades. Min klasskompis och hennes vanner fick sen veta att de haft fel.

VDV in action


Annu en dag

Blir ett kort inlagg eftersom jag surfat bort min tid.
Imorgon borjar lektionerna och det kanns lite nervost men bra. Min vardinna har sagt till mig att jag vager alldeles lagom men absolut inte far lagga pa mig mer sa jag tror vi har kommit varann kanska nara^_^
Nu ska jag ut i regnet och ga lite.
Militarhogtiden var VDV som jag inte vet sa mycket om men ska ta reda pa det.

Ngn slags militarhogtid

Sov idag till drygt elva pa formiddagen och ar tyvarr redan trott. Skyller pa jetlagen eller kanske bara nagon slags allman trotthet.
Idag pa stan har det pagatt nagot slags firande bland en sorts militarer. Flygare och marina militarer om jag ska gissa. Firandet har bestatt i att de gatt runt pa stan i randiga linnen och sina bla militarmossor med en stor flagga i ena handen och en enliters flaska ol i andra handen. Och sjalvklart skrikit och hurrat och tutat pa varandra ifall de akt bil.
Ska forsoka ta reda pa vad exakt det handlade om nar jag far tid.
Ska hem snart och lagga mig och lasa litegrann.

Fyra lander pa fyra dagar

Har nu dragit pa mig ett straffpoang men det far jag leva med tror jag. Sitter just nu pa ett internetstalle i Petrozavodsk och det kanns som att mina New York dagar var for evigheter sen. Akte darifran i mandags, spenderade hela tisdagen pa Arlanda och akte sen pa onsdagen genom finland och sen igar vidare till Petrozavodsk. Det tog ca nio timmar med bil fran joensuu det mesta av den tiden var efter gransen och jag skyler pa de daliga vagarna.
Bor hos en sot liten pensionarsdam som lagar frukost och middag at mig och som bara pratar ryska. Hon pratar pa valdigt mycket och har berattat om sin kloka fagel som nyligen dott och annat smatt och gott.
Pa mandag borjar studierna sa tills dess ska jag lasa och ta det riktigt lugnt. Ska forsoka kontakta Urpo och Vika som bada ska vara i stan nu men ingen av dem har svarat pa mina sms. Funderar aven pa att kopa en billig rysk telefon. Endast typ 300 kronor sa det kan vara vart det sa att jag kan ringa billigare har.
Nu ska jag hem och fa lite middag!

RSS 2.0